3 návyky pro zdravé srdce

Na srdeční choroby zemře každý rok až 700 000 lidí. Americká asociace srdce (AHA) odhaduje, že přibližně 90 % těchto úmrtí bylo možné předejít prostřednictvím prevence. Mít zdravé srdce vyžaduje práci a uvědomělost. Zde jsou některé zdravé návyky, které můžete praktikovat, abyste si zlepšili kondici srdce a potenciálně přidali roky ke svému životu.

Zdravý návyk č. 1: Více cvičte

Není překvapením, že hlavní tip pro zdravé srdce je cvičení. Koneckonců, abyste zlepšili funkci srdce, musíte pracovat se srdečním svalem. Americká asociace srdce doporučuje 75 minut intenzivní aktivity nebo 150 minut středně intenzivní aktivity týdně pro dospělé.

Intenzivní aktivity mohou být klasifikovány jako silový trénink, sprint, HIIT a další vysoko intenzivní cvičení.

Mezi středně intenzivní aktivity řadíme spíše tradiční kardio metody, jako je cyklistika, jogging, svižná chůze a turistika.

Ideálně by měl člověk v průběhu celého týdne kombinovat tyto dva druhy aktivit. I když to vypadá jako malé množství pohybu, pouze 24 % dospělých dosahuje doporučených minut aktivity každý týden.

Zdravý návyk č. 2: Zlepšete svůj jídelníček

Přechod na méně zpracované potraviny je jedním z nejlepších kroků, které můžete udělat pro zdraví svého srdce. Konzumace stravy složené z minimálně zpracovaných potravin pomáhá snižovat zátěž na srdce.

Minimálně zpracované potraviny jsou takové, které prošly jen základními úpravami, jako je mytí, krájení nebo mletí. Naopak ultra-zpracované potraviny jsou vyrobeny z produktů extrahovaných z potravin a často obsahují přidané látky. Příkladem rozdílu může být kuřecí prso versus mražené kuřecí nugety.

Jsou zpracované potraviny vždy pro zdraví škodlivé? Občasné zařazení těchto potravin do jídelníčku nemusí srdce nijak poškodit. Nicméně, pokud tvoří většinu vaší stravy, může to vést k problémům jako je obezita, hypertenze a inzulínová rezistence.

Zdravý návyk č. 3: Zlepšete svůj spánek

Spánek je nejdůležitější regenerační činnost, kterou můžeme provozovat. Žádná jiná metoda regenerace nemůže nahradit to, co spánek dělá pro naše tělo. Doporučuje se spát alespoň 7 hodin každý den. Nedostatek spánku může vést ke zvýšenému stresu, špatným stravovacím návykům a snížené touze po fyzické aktivitě, což negativně ovlivňuje zdraví srdce.

Všichni máme moc zlepšit své zdravotní návyky. Body v tomto textu jsou dobrým základem pro začátek. Možná nebudete dokonalí v jejich dodržování, ale důsledné úsilí a postupné změny přinesou dlouhodobé zlepšení vašeho zdraví.

V České republice čelíme krizi nedostatku pohybu jak u dětí, tak dospělých, která vede k negativním zdravotním důsledkům. Většinu z nich lze zmírnit péčí o své srdce, stačí jen začít.

 

 

Pokud potřebujete pomoc s hledáním správného začátku nebo s vytvořením programu, obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.