seniors, old people's home, care for the elderly-7451918.jpg

Důležitost pohybových aktivit a fyzioterapie u starších osob: Prevence imobility a zlepšení celkového zdraví

V procesu stárnutí je udržování aktivního životního stylu klíčové pro zachování fyzické a duševní pohody. Jedním z hlavních aspektů tohoto zdravého životního stylu je pravidelná fyzická aktivita. U starších osob má cvičení a pohybová aktivita zásadní význam. Nejenže pomáhají zabránit vzniku imobility, ale také přinášejí celou řadu dalších zdravotních výhod.

Prevence imobility

Imobilita, tedy omezení schopnosti pohybu, je častým problémem u starších osob. Nedostatek pohybu může vést k oslabení svalů, ztrátě flexibility a poklesu vytrvalosti, což nakonec může způsobit úplnou imobilitu. Pravidelná fyzická aktivita, jako je chůze, cvičení pro zvýšení síly, jóga nebo plavání, může pomoci udržet svalovou sílu, flexibilitu a rovnováhu, čímž se snižuje riziko imobility a udržuje nezávislost člověka.

Zlepšení celkového zdraví

Kromě prevence imobility má pravidelná fyzická aktivita mnoho dalších zdravotních výhod pro starší osoby:

1. Zlepšení kardiovaskulární soustavy:

Aerobní cvičení, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole, posiluje srdce a cévy, snižuje krevní tlak a zlepšuje celkovou cévní kondici.

2. Posílení kostí:

Osteoporóza je běžným problémem u starších osob. Ta je častou příčinou vzniku zlomenin. Na pravidelný pohyb je důležité myslet již v mládí a věnovat se cvičení s jako je skákání nebo tanec, a cvičení s váhami. Toto cvičení pomůže posílit kosti a snížit riziko zlomenin. u starších osob se prudkým pohybům a doskokům spíše vyhýbáme, abychom se vyhnuli zranění. Důležitý je však pravidelný pohyb jako je kolo, chůze, plavání nebo cvičení doma.

3. Zlepšení duševního zdraví:

Fyzická aktivita uvolňuje endorfiny, tzv. hormony štěstí, které mohou snížit úzkost a depresi a zlepšit celkovou náladu a pocity blaha.

4. Podpora kvalitního spánku:

Pravidelná fyzická aktivita může pomoci zlepšit kvalitu spánku a snížit problémy s nespavostí.

5. Zlepšení kognitivních funkcí:

Studie naznačují, že pravidelná fyzická aktivita může pomoci zpomalit úbytek kognitivních funkcí spojený s narůstajícím věkem a snížit riziko rozvoje demence a Alzheimerovy choroby.

Důležitost fyzioterapie

Kromě samotné pohybové aktivity je také důležitá fyzioterapie. Fyzioterapeut objektivně zhodnotí, co je na pohybovém systému špatně a poskytne přesně zacílené cviky pro rychlé a efektivní zlepšení pohybobového systému.

Fyzioterapeuti mohou pomoci starším osobám při zotavování se po zraněních, chirurgických zákrocích nebo při léčbě chronických onemocnění. Skrze terapeutické cvičení, masáže a další metody pomáhají fyzioterapeuti zlepšit pohyblivost, posílit svaly a zmírnit bolest, čímž přispívají k celkovému zlepšení kvality života.

Doporučení pro pohybovou aktivitu a fyzioterapii u starších osob

1. Různorodost pohybu:

Starší osoby by měly cvičit různorodé aktivity, které zahrnují aerobní cvičení, cvičení síly, flexibility a rovnováhu.

2. Nastavit si realistické cíle:

Důležité je stanovit si realistické cíle a postupně zvyšovat intenzitu a délku cvičení.

3. Konzultace s lékařem:

Zahájení nového cvičebního programu je vhodné konzultovat se svým lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo omezení. Je vhodné navštívit svého fyzioterapeuta s lékařskou zprávou, aby přesně věděl, co vás ve skutečnosti trápí.

4. Přizpůsobení cvičení:

Vybírejte cvičení a aktivity, které odpovídají vašim schopnostem a potřebám, a neváhejte upravit cvičební program podle svých individuálních možností.

Závěr

Pravidelná fyzická aktivita a fyzioterapie jsou klíčové pro udržení zdravého a aktivního životního stylu u starších osob. Cvičení nejenže pomáhá zabránit vzniku imobility, ale také přináší celou řadu dalších zdravotních výhod, zatímco fyzioterapie poskytuje cílenou rehabilitaci a péči. Je důležité, aby starší osoby věnovaly čas pravidelné fyzické aktivitě a vybraly si aktivity, které odpovídají jejich schopnostem a potřebám, aby dosáhly maximálního zdravotního prospěchu.

Zajímá-li vás, jak byste i vy mohli pečovat o své zdraví, neváhejte se nás zeptat. Jsme tu pro to, abychom vám pomohli.